FoundationLogo

The Lauriston
Foundation

Phase 1 - The 3 New Precincts

Sports Precinct​

The heart of the new Sports Precinct is a Sports, Health and Wellbeing Centre. Earlier this year, the Ullmer Family Foundation demonstrated its commitment to girls’ education by making one of the largest gifts the School has ever received in support of this Centre. In recognition of their support the School Council has resolved to name the new Centre the Ullmer Sports and Wellbeing Centre.

The Ullmer Sports and Wellbeing Centre will include:

  • a new gymnasium with two indoor mixed-use courts for netball, basketball, volleyball or badminton.
  • a Health and Movement Studio, which will provide a dedicated space for students to practise yoga, pilates and allied activities. It will also enable the Sports Department to broaden the range of non-traditional physical activities offered.
  • significantly larger weights, conditioning and cardio facilities.
  • new showers and changerooms.

The new facilities will feature air-conditioning, acoustic treatment and large monitors, and modern training equipment. Environmental sustainability has also been a key feature in the building design. In addition to underground rainwater storage (to be installed under the new Nature Play area), there is also provision for the future installation of solar panels, the use of insulation and shading to enhance thermal efficiency, and a focus on the use of natural light.

There are also future plans for a separate learn to swim pool adjacent to the existing swimming pool.

Link to Flythrough of the Sports Precinct

Unified Junior School

The new 5/6 Centre will be linked to Montrose via two purpose-built Prep classrooms. These light, spacious learning spaces will provide easy access to a dedicated outdoor play area.A key part of the building project is unifying the Junior School. Girls in Prep to Year 2 are currently located at Blairholme and walk to the main campus to access the hall, the library, the pool and the refectory.

The 5/6 Centre will feature flexible working spaces over two levels with high ceilings and natural light within the repurposed gymnasium.

Each floor has generously sized classrooms, a common space where girls can come together, as well as quiet areas where students can read or reflect on their learning.

Montrose, the home of the Junior School Office, will become Years 1 and 2 classrooms.

The Educational Benefits

Unifying the Junior School on the main campus will:

  • provide older girls with more leadership and mentoring opportunities.
  • help younger girls develop a greater sense of belonging.
  • enable teachers to explore differentiated learning techniques and help them better meet individual learning needs.

Preserving the Old

A key consideration of this particular precinct was the preservation of some of the original and historical features of the School buildings.

The School will repurpose the existing gymnasium to create the Year 5/6 Centre. This decision was underpinned by both sustainability considerations and the fact that the gymnasium was designed by renowned architect Daryl Jackson AO. In a nod to the building’s original purpose, some of the original timber flooring – complete with court markings – will be retained.

The historic verandah of Montrose, built around 1870, will also be reinstated.

Work to repurpose the existing gymnasium has commenced.

Link to flythrough of the Unified Junior School

Early Learning Centre (ELC)

Our Early Learning curriculum is aligned with Lauriston’s strategy for Junior and Senior School. Our Reggio Emilia inspired program is complemented by an emphasis on outdoor activities through the Bush Kinder program.

The new consolidated ELC precinct will mean the children and families can move seamlessly from babies to 4-year-old Kinder. The proposed ELC will feature a refurbished and extended building that is set back from Murray Street. The interiors will be updated with new kitchens, bathrooms and carpet, and contemporary purpose-built facilities for three- and four-year-old Kindergarten students.

The ELC will also feature a large natural outdoor play area, which will be an experiential mini Howqua for our early learners. 

Preserving the Old

The building that was previously Blairholme will maintain its heritage features, and the established camphor laurel tree will remain in the play area. The design is in keeping with the existing streetscape and includes natural muted colour palettes of external materials.

Link to flythrough of the Early Learning Centre